Sangerarile gingivale sunt o afectiune destul de des intalnita si sunt adesea un simptom al bolii gingivale. Atunci cand placa bacteriana nu este indepartata complet de la nivelul dintilor, dar si de la nivelul liniei gingivale, gingiile se vor inflama si vor sangera. Daca totusi, sangerarile gingivale persista si nu par a se diminua, indiferent de masurile de igiena orala luate, acestea pot indica afectiuni grave.
Boala gingivala poate evolua intr-o forma mai grava, denumita parodontita ce trebuie neaparat tratata in cabinetul stomatologic. Odata cu sangerarile gingivale apar si alte simptome precum halena, retractia gingivala, sensibilitate marite sau un aspect rosu al acestora.
O gingie sanatoasa nu sangereaza niciodata, prin urmare trebuie sa ai intotdeauna grija de dantura ta pentru ca acest lucru sa nu se intample. Nu iti peria dintii pe graba si agresiv, foloseste ata dentara si apa de gura, iar detartrajul ar trebui efectuat la 6 luni.
Atunci cand iti periezi agresiv dintii, nu inseamna ca ii vei igieniza mai eficient. Dimpotriva, vei rani gingiile si vei declansa sangerarile. Unele alimente precum painea prajita sau popcornul, de asemenea au efecte negative asupra gingiilor, cauzand sangerari.
Gingivita reprezinta inflamatia gingiilor si sangerari persistente ale acestora. Pe langa sangerare, apar si alte simptome precum inrosirea si umflarea gingiei. Insa, aceasta afectiune se trateaza foarte simplu cu ajutorul unui detartraj. Dupa indepartarea placii bacteriene, gingia se va vindeca.
Daca lucrurile evolueza, se poate ajunge la parodontoza, caz in care dintii pot deveni mobili si ii poti pierde. Chiar daca nu toate gingivitele evolueaza in parodontoza este bine sa iti ingrijesti dantura cum trebuie pentru a nu se ajunge la acest lucru.